You are here

Hej Smukke, du ligner xxxxx på en dukke!

Er det i orden at sprede had, skrive skældsord og smædesange om navngivne personer på internettet? Gælder ytringsfriheden altid? Journalist Lillian Simonsen har været på besøg i Hadets Sange.

Af Lillian Simonsen

Da jeg voksede op i 50- 60’erne råbte jeg og mine søskende nogle gange denne remse af hinanden: ”Hej smukke, du ligner røven på en dukke!”

Som barn tror jeg aldrig rigtig jeg forstod, hvad udtrykket egentlig betød. Jeg syntes, at en dukkebagdel var ok pæn og i øvrigt ret kønsløs og poleret. Jeg legede meget med Barbie-, Ken- og Skipperdukker og der var ikke meget realisme over Mattels udgave af 60’ernes plastik-mode-dukke.

Jeg tror faktisk osse, at jeg oplevede udtrykket som rosende. Vi fnes, når vi råbte udtrykket. Det føltes frækt og sjovt at lade stemmen gå op og ned i toner og styrke, ja, nærmest syngende. Udtrykket levede kort, sammen med ” Sladrehank, sladrehank, står i døren og får bank”, “Har du fået glosuppe til middag?” Og “Dem, der hvisker lyver, og dem, der lyver kommer i fængsel, og dem, der kommer i fængsel, kommer aldrig ud igen”.

Selvfølgelig havde vi ingen internet, hate-speach og netkrigere, men vi havde TV. Og jeg husker også, hvordan jeg sneg mig ind i stuen, gennem havedøren, bag en lænestol, for at se en DR-udsendelse om undertrykkelse af sorte i USA og Afrika, og hvordan Ku Klux Klan gjorde ondt, forklædt i hvide kutter og hætter.

Det gjorde osse et udsletteligt indtryk på mig, første gang jeg spiste aftensmad i familien med en meget sort, høj og høflig blaffer, min far havde inviteret hjem som gæst. Hver gang han rømmede sig, holdt han sig for munden over den ene skulder og sagde: – Excuse me!

Disse minder fra min trygge barndom på Vestegnen kom til mig forleden, da jeg oplevede installationen HADETS SANGE i Den Frie Udstillingsbygning.

Bombarderet med hadefulde skældsord, angrebet fra nærmest alle flader, gulv, vægge, opbyggede huse og rum, alt af had, gik jeg stigende rystet rundt i den performance-installation kunstner-duoen Biering/Chemnitz har skabt.
Vi har jo ytringsfrihed!

-Din klamme ludertæve so! Fucking sinke! Nazistiske røvhuller! Sovsehjerne!

På gulvet vrissede fingerskrevne skældsord i sukkerstøv af mig. Skældsord broderet på lommetørklæder, malet med store sorte bogstaver hen over vægtapetserede rum af avisartikler, stavet med bønner, peanuts, saltstænger …. Sprayet henover en personbil, gengivet i utallige udskrifter fra indlæg på Facebook og opklæbet på vægge skreg hadet ud i rummet.

Og forsøgte jeg at undgå smædekampagnerne i en smøge, stod jeg pludselig ansigt til ansigt med ildelugtende lokumsrim.

Der var ikke en eneste blomst af håb eller anker af redning i denne nådesløse labyrint af hadefulde stemmer. Og dog – jo mere jeg gik rundt og rundt i de forskellige rum og læste og lod mig bombardere med menneskelige udsagn om deres oplevelser af verden, desto mere begyndte konturer af fortabte, forstenede, frustrerede og forladte mennesker sig at tegne sig mere og mere tydeligt. Kim, Claus, Thomas, Linda og Heidi.

Netkriger Heidi zoomede ind på seksuel frigørelse, en anden forskelsbehandling af borgere. Thomas på fremmedhad, Kim på retssikkerhed for borgere og andre mod generelt had til politiet, voksenmobning. Personlige informationer om de fem fremhævede hadefulde stemmer gav et flig af baggrunden for disse haderes af og til skingre kamp.

”Vi hader alle sammen noget” er udstillingens præmis sammen med ”ytringsfriheden”. Ved at give indblik i fem forskellige nethaderes massive udgydelser, i ytringsfrihedens navn, får meningsløsheden luft. Til refleksion og regenerering. Ja, selvfølgelig har vi ret til at råbe og skrige uretfærdigheder, fremmedhad og selvhad ud til verden.

Vi har ret til at læse, lytte og opleve netkrigerne på de sociale medier. Vi kan også lade være.

Performance-installationen Hadets Sange af kunstnerne Biering/Chemnitz, der også kunne opleves som en syngende forestilling om aftenen, blev vist i Den Frie/KBH i september. Du kan læse mere på Tue Bierings website eller på projektets facebookprofil.

Fotos: LilSim

Billedtekster til hvert enkelt af de 14 fotos er: #hadetssange #ytringsfrihed #uretfærdighed #retfærdighed #hatespeach
#denfrie #bieringchemnitz #lilsim #netadvis

Dette er et blogindlæg og ikke et udtryk for Netadvis.dk’s holdning.

(Visited 49 times, 1 visits today)
Please follow and like us:

One thought on “Hej Smukke, du ligner xxxxx på en dukke!

Skriv et svar