You are here
Home > Udland

For et år siden blev Raqqa befriet

For Raqqa betød IS-besættelsen starten på en tid med grusomheder og undertrykkelse. Med befrielsen af byen sidste år under ledelsen af de kurdiske YPG-styrker, begyndte en periode med selvorganisering og frigørelse.

Efter frigørelsen af den nordlige syriske by Raqqa, blev byens administration overdraget til civilsamfundet. Siden da er der opbygget et nyt liv i forhold til sundhed, uddannelse, sikkerhed og mange andre samfundssektorer.

Erklæringen om byens befrielse blev givet af de kurdiske YPG-styrker den 19. oktober 2017 på Al-Naim-pladsen, hvor IS gennemførte offentlige henrettelser. I morgen markeres denne dag for første gang. Byen, som er omkring 200 kilometer vest for Aleppo og har omkring en million indbyggere, blev vidne til de værste tragedier fra 2014 og fremefter.

Administration af byen

Administrationen af den befriede by Raqqa blev overdraget til et civilråd. Dette civilråd begyndte med 60 medlemmer og består nu af 200 arabere, kurdere, armeniere og turkmenere. Civilrådet organiserer forsamlinger i byen, distrikterne og landsbyerne. Repræsentanter for civilrådet er blevet åbnet mange steder, og kommuner er blevet dannet i hele byen. Borgerådet er i øjeblikket ved at forberede 1. årsdagen for befrielsen af byen. Mange mennesker, herunder internationale delegationer, forventes at deltage i festlighederne i Raqqa.

Hverdagen

Mange vender tilbage til byen. Butikker åbnes overalt. Husene, der var blevet forladt på grund af flugt fra IS, begynder også at fylde livet igen. Byggemaskinerne arbejder døgnet rundt i forhold til genopbygningen af byen. Mansura og Kornish broerne, som spænder over Eufrat i den sydlige del af byen, var blevet sprængt af IS. Reparation og vedligeholdelse af broerne er også begyndt.

Uddannelse

Under IS var skolerne blevet lukket. Med frigørelsen af Raqqa begynder børnene at vende tilbage til skolerne. Hidtil er 60 skoler blevet åbnet i byen. Der undervises blandt andet i arabisk og kurdisk.

Sundhed

Mange læger var blevet tvunget til at flygte på grund IS. De er vendt tilbage til byen efter befrielsen. Hidtil er der blevet åbnet ti hospitaler.

Kilde: ANF

(Visited 51 times, 1 visits today)
Please follow and like us:

Skriv et svar

Top